Columns

Onze lectoren hebben allemaal hun eigen opvattingen over voedsel, voeding en gezondheid. Daarom plaatsen zij regelmatig columns op Food&Agribusiness. Deze columns zijn hieronder verzameld.

2023

September 2023: Nutri-Score

Tijdens de week tegen voedselverspilling keek Esther Veen met tweedeklassers in een technasiumschool naar manieren om voedselverspilling te voorkomen.  Deze leerlingen gaan de komende maanden oplossingen ontwikkelen voor dit probleem.

Juli 2023: Nutri-Score

Annet Roodenburg bespreekt de invoering van de Nutri-Score, de tekortkomingen van het gezondheidslogo, en adviezen om het logo op een verantwoorde manier in te zetten. 

Juni 2023: Gezond, duurzaam en … inclusief

Voedsel is behalve een levensmiddel ook een belangrijk deel van onze cultuur en persoonlijke identiteit. Vooral voor mensen met een migratieachtergrond is dit een belangrijk onderwerp. Esther Veen belicht het belang van inclusie in de discussie rond voeding. 

Mei 2023: Voedseltransitie op gang?

Een aantal discussies staan de voedseltransitie in de weg. Feike van der Leij beschrijft welke dit zijn, en hoe we deze obstakels kunnen overwinnen. 

April 2023: Rechtszaak?

Annet van Roodenburg deelt haar observaties over de suikertaks, btw-verlaging op groente en fruit, en hoe dit soort maatregelen van de overheid kunnen leiden tot rechtszaken van producenten. 

Maart 2023: Voedsel ≠ Voeding

Lizette Oudhuis vertelt over hoe in het Westen een obesogene samenleving ontstaat: een omgeving waar we omringt worden door voedselproducten, maar weinig voeding. Hoe lossen we het gebrek aan gezonde voedingsstoffen op?

Januari 2023: De kracht van (m)energie

Feike van der Leij beschrijft in deze column de kracht van mentale energie en de verbinding met voedsel, voeding en gezondheid.

2022

December 2022: Ongezonder met Nutri-Score!?

Annet Roodenburg beschrijft in deze column hoe de Nutri-Score op voedselproducten in de supermarkt vaak niet het gewenste effect heeft.

Oktober 2022: Waardevol WhatsApp-onderzoek naar (on)gezonde voeding

Esther Veen neemt een interessant onderzoek via WhatsApp onder de Loep. In Almere werd WhatsApp gebruikt als een laagdrempelige manier om meer te weten te komen over de eetgewoontes van mensen met een kleine beurs. 

September 2022: Overvloedig aanbod van eten en drinken

Herman Peppelenbos vergelijkt het overvloed aan eetgelegenheden en voedselproducten in onze huidige maatschappij met een aantal jaar geleden, en beschrijft het effect dat dit heeft op ons (eet)gedrag.

2022

Augustus 2022: Gezond eten: hoe moeilijk kan het zijn?

In deze column kijkt Herman Peppelenbos naar onze voedselomgeving, welke voedselproducten worden aangeboden, en hoe moeilijk het consumenten wordt gemaakt om gezonde keuzes te maken. 

Juli 2022: Gezonder maken van de leefomgeving

Annet Roodenburg beargumenteert dat onze omgeving veel invloed heeft op onze (gezonde) voedingskeuze, en welke stappen we kunnen nemen om dit te verbeteren.

Juni 2022: Bewustwording kost tijd

In deze column beschrijft Feike van der Leij hoe lang het kan duren voordat inzichten tot gedragsverandering kan leiden, en wat dit betekent voor onze voeding en gezondheid. 

2022 

April 2022: Wat zit in die groente?

Herman Peppelenbos kijkt met een kritisch oog naar de voedingsstoffen in groente en fruit, en het Nederlands Voedingsstoffenbestand van de RIVM.

Maart 2022: Mooie basis voor voedselkeuzelogo

Annet Roodenburg vraagt wat er nodig is om consumenten gezonde keuzes te laten maken in de supermarkt.

Februari 2022: Is vegetarisch eten het nieuwe normaal?

In deze column van Esther Veen worden de trends rond vegetarisch en plantaardig eten onderzocht.