Opbrengsten

Het lectorenplatform Voedsel, Voeding en Gezondheid bundelt de krachten van meerdere kennisinstellingen om zo meer impact te genereren op het gebied van gezonde voeding. Op deze pagina vind je een aantal voorbeelden van de opbrengsten van onze projecten.

 

Interactieve kaart biedt mogelijkheden voor regionale samenwerking rond voeding en gezondheid 

Gezonde eetpatronen spelen een cruciale rol voor een gezonde samenleving. Ongezonde leefstijlen en obesitas zijn namelijk steeds vaker de oorzaak van ziekten in Nederland. Dit zorgt voor steeds meer druk op de zorg. Om dit probleem op te lossen is kennis nodig, en moet deze kennis ook goed gedeeld worden met lokale en regionale partijen. Als oplossing is vanuit een initiatief van het lectorenplatform Voedsel, Voeding & Gezondheid een interactieve kaart ontwikkeld door HAS green academy.  


Om het probleem rond ongezonde eetgewoontes op te lossen is een integrale aanpak nodig, en een goede samenwerking tussen regionale partijen die dicht op hun bewoners staan. Dit is echter lastig, omdat de initiatieven rond gezond eten niet altijd gedeeld worden met andere regio’s. Het goede nieuws is dat er al veel kennis opgedaan is over de oorzaken van voedingsgerelateerde ziekten – het minder goede nieuws is dat deze kennis niet altijd beschikbaar of vindbaar is voor anderen. Vanuit het lectorenplatform Voedsel, Voeding en Gezondheid is een initiatief gestart om mensen meer inzicht te geven over voeding en gezondheid per gemeente in Nederland.


Per regio en provincie in Nederland is data verzameld door de leden van het lectorenplatform, over (tijdelijke) initiatieven over voeding en gezondheid. Het initiatief is verder ontwikkeld en uitgevoerd door HAS green academy, die deze data beheert. De verzamelde initiatieven zijn opgenomen in een interactieve kaart . Met deze interactieve tool kunnen initiatiefnemers en gemeenten makkelijker projecten vinden, bij projecten aansluiten of deze gebruiken. En hun eigen projecten en activiteiten aanmelden. 

Food Trend Colleges

November 2021: Verplicht herformuleren? 

Het lectorenplatform Voedsel, Voeding & Gezondheid organiseert regelmatig Food Trend Colleges.


Op 19 november vond het Food Trend College van Annet Roodenburg (HAS Hogeschool), Maartje Poelman (WUR) en Christine Grit (FNLI) over het herformuleren van voedselproducten. Voeding moet minder zout, suiker en verzadigd vet bevatten, en gezonde keuzes moeten makkelijker worden. In dit college wordt de weg naar gezondere voeding uitgelegd. Bekijk de opname.

Intro herformulering van voedsel & debat
Presentatie verplichte herformulering (Christine Grit)
Presentatie herformulering en volksgezondheid (Maartje Poelman)

Een artikel over dit onderwerp is geplaatst in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek.

Oktober 2021: Veldbonen (gezondheid en technologie)

Het lectorenplatform Voedsel Voeding & Gezondheid organiseert regelmatig Food Trend Colleges.

Op 14 oktober vond het Food Trend College plaats over veldbonen. Tijdens dit webinar hebben gastsprekers Peter Voshol  en Fred van de Velde  gesproken over veldbonen als eiwitbron en de veldboon in het groene eiwitlandschap. Bekijk de opname.

Presentatie van Peter Voshol
Presentatie van Fred van de Velde

Juni 2021: Insecten voor feed en food 

Het lectorenplatform Voedsel Voeding & Gezondheid organiseert regelmatig Food Trend Colleges.

Op 15 juni vond het Food Trend College plaats over insectenkweek. Tijdens dit webinar heeft gastspreker Olga Haenen toegelicht hoe insecten de basis kunnen vormen voor diervoeder en als een bron van eiwitten voor mensen.

Presentatie Olga Haenen over insectenkweek

Meer zien? 

Op de website van HAS Hogeschool kun je nog meer Food Trend Colleges zien, over onderwerpen zoals:

- Hoe (on)gezond vlees is
- 'Ultra-processed foods'
- Alcohol
- Diabetes
...en meer!

Bekijk hier meer Food Trend Colleges.

Floriade 2022

In augustus en september van 2022 stonden we op de Floriade Expo met een installatie over plantaardig voedsel. 

Bezoekers konden plantaardige en niet-plantaardige makarons (blind) testen en de smaakervaring evalueren.

Daarnaast vulden ze ook een enquête in over hun ervaring en gewoontes rond plantaardig eten.  

Tenslotte konden bezoekers kennis opdoen over plantaardig eten, van productie tot consumptie. 

We gebruiken de ervaringen van bezoekers voor een onderzoek in samenwerking met Innofest.

Terugblik Floriade

Content from Vimeo can't be displayed due to your current cookie settings. To show this content, please click "Consent & Show" to confirm that necessary data will be transferred to Vimeo to enable this service. Further information can be found in our Privacy Policy. Changed your mind? You can revoke your consent at any time via your cookie settings.

Consent & Show

Terugblik op onze installatie op de Floriade in 2022, waar we mensen plantaardig eten lieten proberen en enquête lieten invullen.

 Ethische toetsing 

In oktober 2018 heeft De Nederlandse Vereniging Hogescholen de nieuwe ‘Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit’ medeondertekend.  Ook zijn er documenten gemaakt als handvatten voor hogescholen: een Handreiking Ethische Toetsing & Model Klachtenregeling.

De hogescholen van het lectorenplatform Voedsel, Voeding en Gezondheid hebben al ruime ervaring met ethische toetsing. De Hanzehogeschool Groningen heeft een ethische toetsingscommissie. Op hun website staan een paar interessante documenten, toegankelijk voor iedereen, zoals een digitale check voor onderzoek. Ook de HAN heeft een eigen commissie. Bruikbare documenten zijn hier opvraagbaar. 

In mei 2019 was er een informatieve bijeenkomst in Groningen over dit onderwerp (zie verslag). Naast HAN en Hanze, hebben Fontys, Hogeschool Utrecht en Saxion ruime ervaring met ethische toetsing.