Opbrengsten

Het lectorenplatform Voedsel, Voeding en Gezondheid bundelt de krachten van meerdere kennisinstellingen om zo meer impact te genereren op het gebied van gezonde voeding. Op deze pagina vind je een aantal voorbeelden van de opbrengsten van onze projecten.

 

Rapport 

Lectoren en onderzoekers van het platform hebben begin 2023 een pilot uitgevoerd bij verschillende gemeenten over het versterken van lokale en regionale initiatieven rond voedsel en gezondheid (deels te vinden op https://gezonderegio.net). Het doel van deze pilot was onder meer te verkennen hoe we dit soort kennisnetwerken duurzaam kunnen vormgeven en hoe we toe kunnen werken naar een gemeenschappelijke activiteiten- en onderzoeksagenda. Uit de pilot blijkt:

  • Er worden al veel activiteiten en interventies rond gezond voedsel uitgevoerd. 
  • Er is nog steeds behoefte aan ondersteuning bij veel gemeenten door de de toename van gezondheidsproblematiek en de veelheid aan informatie.
  • Er zijn vragen rond de ontwikkeling van beleid rond gezond voedsel, maar ook bij keuzes rond geschikte activiteiten en interventies. 

Deze ondersteuning kan geboden worden vanuit een landelijk verbonden kennisnetwerk van lectoren, onderzoekers, docenten, gemeentelijke professionals en partners als GGD, RIVM en Voedingscentrum. 

Artikel: Subsidieer groente, belast zoetigheid

Herman Peppelenbos, Feike van der Leij en Annet Roodenburg hebben een artikel geschreven voor het Parool over de suikertaks en subsidies voor groente en fruit.

 

Interactieve kaart biedt mogelijkheden voor regionale samenwerking 

Met een nieuwe interactieve tool kunnen initiatiefnemers en gemeenten makkelijker nieuwe initiatieven over voeding en gezondheid aanmelden, bestaande initiatieven vinden en bij initiatieven aansluiten.
 

In opdracht van de Roadmap Voeding, Gezondheid en Leefomgeving heeft HAS green academy samen met ons lectorenplatform een overzicht gemaakt van lokale en regionale activiteiten rond voedsel en gezondheid. Hiervoor is een interactieve kaart ontwikkeld, waarop (tijdelijke) initiatieven over voeding en gezondheid per gemeente in Nederland te vinden zijn. 

Food Trend Colleges

November 2021: Verplicht herformuleren? 

Op 19 november vond het Food Trend College van Annet Roodenburg (HAS green academy), Maartje Poelman (WUR) en Christine Grit (FNLI) over het herformuleren van voedselproducten. Bekijk de opname.


Intro herformulering van voedsel & debat
Presentatie verplichte herformulering (Christine Grit)
Presentatie herformulering en volksgezondheid (Maartje Poelman)

Ziet het artikel over dit onderwerp in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek.

Oktober 2021: Veldbonen (gezondheid en technologie)

Op 14 oktober vond het Food Trend College plaats over veldbonen. Tijdens dit webinar hebben gastsprekers Peter Voshol en Fred van de Velde  gesproken over veldbonen als eiwitbron en de veldboon in het groene eiwitlandschap. Bekijk de opname.

Presentatie van Peter Voshol
Presentatie van Fred van de Velde

Juni 2021: Insecten voor feed en food 

Op 15 juni vond het Food Trend College plaats over insectenkweek. Tijdens dit webinar heeft gastspreker Olga Haenen toegelicht hoe insecten de basis kunnen vormen voor diervoeder en als een bron van eiwitten voor mensen.

Presentatie Olga Haenen over insectenkweek

Meer zien? 

Op de website van HAS Hogeschool kun je nog meer Food Trend Colleges zien, over onderwerpen zoals:

- Hoe (on)gezond vlees is
- 'Ultra-processed foods'
- Alcohol
- Diabetes
...en meer!

Floriade 2022

In augustus en september van 2022 stonden we op de Floriade Expo met een installatie over plantaardig voedsel. 

Bezoekers konden plantaardige en niet-plantaardige makarons (blind) testen en de smaakervaring evalueren.

Daarnaast vulden ze ook een enquête in over hun ervaring en gewoontes rond plantaardig eten.  

Tenslotte konden bezoekers kennis opdoen over plantaardig eten, van productie tot consumptie. 

We gebruiken de ervaringen van bezoekers voor een onderzoek in samenwerking met Innofest.

Terugblik Floriade

Content from Vimeo can't be displayed due to your current cookie settings. To show this content, please click "Consent & Show" to confirm that necessary data will be transferred to Vimeo to enable this service. Further information can be found in our Privacy Policy. Changed your mind? You can revoke your consent at any time via your cookie settings.

Consent & Show

Terugblik op onze installatie op de Floriade in 2022, waar we mensen plantaardig eten lieten proberen en enquête lieten invullen.

 Ethische toetsing 

In oktober 2018 heeft De Nederlandse Vereniging Hogescholen de nieuwe ‘Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit’ medeondertekend.  Ook zijn er documenten gemaakt als handvatten voor hogescholen: een Handreiking Ethische Toetsing & Model Klachtenregeling.

De hogescholen van het lectorenplatform Voedsel, Voeding en Gezondheid hebben al ruime ervaring met ethische toetsing. De Hanzehogeschool Groningen heeft een ethische toetsingscommissie. Op hun website staan een paar interessante documenten, toegankelijk voor iedereen, zoals een digitale check voor onderzoek. Ook de HAN heeft een eigen commissie. Bruikbare documenten zijn hier opvraagbaar. 

In mei 2019 was er een informatieve bijeenkomst in Groningen over dit onderwerp (zie verslag). Naast HAN en Hanze, hebben Fontys, Hogeschool Utrecht en Saxion ruime ervaring met ethische toetsing.