Gerelateerde lectoraten

Aan het Platform Voedsel, Voeding en Gezondheid zijn de volgende lectoraten verbonden:

HAS green academy - Groene Gezondheid

Het lectoraat Groene Gezondheid richt zich op het verhogen van de groente- en fruitconsumptie door het ontwikkelen en testen van nieuwe groente- en fruitconcepten, het monitoren van de voedingswaarde van vers(e) en verwerkt(e) groente en fruit en het verbeteren van de kwaliteit van verse groente en vers fruit.

Lector: Herman Peppelenbos    

HAS green academy - Voeding & Gezondheid

Gezonde boodschappen staan centraal. Binnen het lectoraat Voeding en Gezondheid zijn vier onderzoeksprogrammalijnen gedefinieerd: 1) Voeding voor 65+ers, 2) Gezonder aanbod - monitoren met food data, 3) Gezonder aanbod -food service en 4) Gereedschapskist gezonde productontwikkeling. In de programmalijnen komen ‘verantwoorde en transparante communicatie richting alle consumenten’ en ‘gezondere samenstelling van het aanbod aan voedingsmiddelen’ bij elkaar. Gezonde boodschappen dus.

Lector: Annet Roodenburg

Hanze/Van Hall Larenstein - Healthy Food & Nutrition

Het lectoraat Healthy Food & Nutrition van de Hanze doet onderzoek naar duurzame voedselproducten voor een gezonde levensstijl. De focus ligt op gepersonaliseerde productontwikkeling. Hierbij wordt met name gekeken naar samenstelling, textuur en beschikbaarheid van nieuwe macro- en micronutriënten. Denk hierbij aan plantaardige eiwitten, langzaam verteerbare zemelen en vezels. Deze leeropdracht is opgezet in samenwerking met Van Hall Larenstein. 

Lector: Lizette Oudhuis 

Inholland - Food, Health & Technology

 

Het lectoraat Food, Health & Technology van het Research & Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences (AFL) zoomt in op de vraag hoe we voeding, en concepten rondom voeding, zodanig kunnen veranderen dat ze bijdragen aan de gezondheid van consumenten en aan de duurzaamheid van de gehele voedselketen. Hierbij richten we ons onder meer op innovaties in de voedseltechnologie. Bijvoorbeeld op het gebied van lokale teeltoptimalisatie, verwerkingstechnieken, reststroomverwaarding, producttoepassingen en gezondheid, en smaak en beleving van een eindproduct (bijvoorbeeld gemaakt van een plantaardige eiwitbron). 

Lector: Robin van den Berg

Christelijke Hogeschool Ede - Leefstijl en Gezondheidsbevordering

De uitdaging van gezondheidsbevordering is dikwijls gerelateerd aan het bevorderen van gezond gedrag, bijvoorbeeld voedingsgedrag. Maar hoe doe je dat nu precies? Waarom lukt het soms wel en soms niet? Welke evidence-based gedragsveranderingsstrategieën zijn geschikt voor de praktijk van de verpleegkundige? En hoe kun je kwetsbare groepen ondersteunen, zoals laaggeletterden of mensen met te weinig gezondheidsvaardigheden? Het lectoraat Leefstijl en Gezondheidsbevordering richt zich op het onderzoeken van vragen uit de praktijk en het ontwikkelen van implementatiestrategieën (tools en  trainingen).

Lector:  Willemieke Kroeze    

Aeres Hogeschool Almere - Stedelijke Voedselvraagstukken 

Het lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken richt zich op het stimuleren van een inclusieve voedselomgeving waarin mensen gezonde en duurzame voedselroutines kunnen ontwikkelen die passen bij hun achtergrond, manier van leven, en beschikbare middelen. We richten ons specifiek op de multiculinaire voedselomgeving, de eiwittransitie en voedselverspilling. Ook is er aandacht voor armoede en voedsel, en (interventies rondom) gezond voedsel op scholen.

 

Lector: Esther Veen    

De Haagse Hogeschool - Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving  

Het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving, van het Centre of Expertise Health Innovation, richt zich op praktijkgericht onderzoek ter ondersteuning van een gezonde leefstijl van jeugd (2-24 jaar). Senior onderzoeker Machteld van Lieshout houdt zich specifiek bezig met de ontwikkeling en implementatie van voedingsinnovaties. Machteld werkt aan diverse projecten zoals de 'Food Boost Challenge', de 'Westlandse onderwijsBooST' (ontwerpgericht onderwijsonderzoek voor gezamenlijk challenge-based onderwijs voor mbo en hbo) en 'MBO-student in Actie voor Plantaardig Voedsel'. 

 

Senior onderzoeker: Dr Machteld van Lieshout    

Hogeschool van Amsterdam - Voeding en Beweging 

Het lectoraat Voeding en Beweging, onder leiding van lector Peter Weijs, helpt kwetsbare groepen, zoals kinderen en ouderen, een gezonde leefstijl te behouden en te verbeteren. Docent-onderzoekers ontwikkelen en testen voedings- en beweeginterventies met aandacht voor duurzaamheid, diversiteit en digitalisering. Hogeschoolhoofddocent en senior onderzoeker Mariëlle Engberink richt zich binnen het lectoraat op maatschappelijke voedselvraagstukken waaronder de transitie naar een gezonde en duurzame voedselomgeving in/rondom scholen en in zorginstellingen. 

 

Lector: Peter Weijs
Senior onderzoeker: Mariëlle Engberink