Gerelateerde lectoraten
Aan het Platform Voedsel, Voeding en Gezondheid zijn de volgende lectoraten verbonden:
Aeres Hogeschool Almere - Voedsel en Gezond Leven
Het lectoraat Voedsel en Gezond Leven (normalisatie van gezonde en duurzame voedselconsumptie patronen) richt zich op vragen als: waarom eten we wat we eten? Hoe relateren consumptiepatronen aan voedselvoorzieningssystemen en -structuren?
Lector: Sigrid Wertheim-Heck
Has Hogeschool - Groene Gezondheid
Het lectoraat Groene Gezondheid richt zich op het verhogen van de groente- en fruitconsumptie door het ontwikkelen en testen van nieuwe groente- en fruitconcepten, het monitoren van de voedingswaarde van vers en verwerkt groente en fruit en het verbeteren van de kwaliteit van vers groente en fruit.
Lector: Herman Peppelenbos
Has Hogeschool - Voeding & Gezondheid
Gezonde boodschappen staan centraal. Binnen het lectoraat zijn 4 onderzoeksprogrammalijnen gedefinieerd: 1) Voeding voor 65+ers, 2) Gezonder aanbod -monitoren met food data-, 3) Gezonder aanbod -food service- en 4) Gereedschapskist gezonde productontwikkeling. In de programmalijnen komen ‘verantwoorde, transparante communicatie richting alle consumenten’ en ‘gezondere samenstelling van het aanbod aan voedingsmiddelen’ bij elkaar. Gezonde boodschappen dus.
Lector: Annet Roodenburg
Hanzehogeschool Groningen - Functionele Voedingsingrediënten en Gezondheid
Het lectoraat Functionele Voedingsingrediënten en Gezondheid maakt een vertaling naar praktische toepassingen van beschikbare kennis op het gebied van ingrediëntontwikkeling en -karakterisering. De nadruk ligt hierbij op toepassingsmogelijkheden van ingrediënten (m.n. koolhydraten) in een voedingsdieet dat bijdraagt aan een healthy lifestyle.
Lector: Doede Binnema
Hanzehogeschool Groningen/Van Hall Larenstein - Healthy Food & Nutrition
Het lectoraat Healthy Food & Nutrition doet onderzoek naar duurzame voedselproducten voor een gezonde levensstijl. De focus ligt op gepersonaliseerde productontwikkeling. Hierbij met name gekeken naar samenstelling, textuur en beschikbaarheid van nieuw macro- en micronutriënten. Denk hierbij aan plantaardige eiwitten, langzaam verteerbare zemelen en vezels. Deze leeropdracht is opgezet in samenwerking met Van Hall Larenstein
Lector: Lizette Oudhuis
Inholland - Health & Food
De onderzoekslijn Health & Food van Inholland wil de gezondheid van consumenten bevorderen, de duurzaamheid van de voedselketen verbeteren en ertoe bijdragen dat mensen gelukkig oud kunnen worden. In het onderzoeksprogramma Food for Happy Ageing worden praktijkrelevante innovaties bereikt binnen de thema's Kracht van smaak, customized food, personalized food, reststroomverwaarding en spiermetabolisme en veroudering.
Lector: Feike van der Leij
Christelijke Hogeschool Ede - Zorg voor Voeding en Gezondheid
De uitdaging van gezondheidsbevordering is dikwijls gerelateerd aan het bevorderen van gezond gedrag, bijvoorbeeld voedingsgedrag. Maar hoe doe je dat nu precies? Waarom lukt het soms wel en soms niet? Welke evidence-based gedragsveranderingsstrategieën zijn geschikt voor de praktijk van de verpleegkundige? En hoe kun je kwetsbare groepen ondersteunen, zoals laaggeletterden of mensen met te weinig gezondheidsvaardigheden? Dit lectoraat zal zich richten op het onderzoeken van vragen uit de praktijk en het ontwikkelen van implementatiestrategieën (tools, training).
Lector: Willemieke Kroeze
Aeres Hogeschool Almere - Stedelijke Voedselvraagstukken
Het lectoraat Stedelijke Voedselvraagstukken richt zich op het stimuleren van een inclusieve voedselomgeving waarin mensen gezonde en duurzame voedselroutines kunnen ontwikkelen die passen bij hun achtergrond, manier van leven, en beschikbare middelen. Er is specifieke aandacht voor de multiculinaire voedselomgeving, voor de eiwittransitie en voor voedselverspilling.
Lector: Esther Veen